Marko Olander
Suomen Keskusta Pirkanmaa

Olen
Keskustan Nokian paikallisyhdistyksen jäsen.
Pirkanmaalaisten hyvinvointi ja turvallisuus ovat minulle hyvin tärkeitä asioita.
Työkokemusta minulla on yli 10 vuotta vanhustyöstä, kotihoidosta ja vanhusten palvelukeskuksesta, ja lähes 10 vuotta mielenterveys- ja päihdekuntoutujien parista. Koulutukseltani olen sosionomi (amk), lähihoitaja ja ylioppilas.
Huolehdimme terveydestäsi ja turvallisuudestasi - luotettavasti ja läheisesti

Puolustan hyvinvointiasi ja turvallisuuttasi:
· Palveluverkko
· Päihde- ja mielenterveyspalvelut
· Neuvolat, omaishoito, ikäihmisten hoito
· Sosiaalitoimi, lastensuojelu, toimeentulotuki, aikuissosiaalityö
· Turvallisuus ja pelastus
· Hyvinvointialueen toiminnalliset kustannukset
·
Lautakuntamalli
Palveluverkko
Palveluverkko on oltava sellainen, että korona-ajan tasoista hoitovelkaa ei synny. Sotepalveluiden läheisyydelle ja saavutettavuudelle on asetettava konkreettiset kriteerit.
Sujuvalle ja katkeamattomalle hoitopolulle pääsee yhdellä yhteydenotolla. Uudet toimintatavat, joustavat ilta- ja viikonloppuvastaanotot sekä digitaaliset palvelut ovat tärkeitä lähipalveluissa. Liikkuvat palvelut ovat yksi uusi toimintatapa palveluverkossa.
Hoidon tarpeen arviointi ja hoitoon pääsy on toteuduttava hoitotakuun edellyttämässä ajassa. Hoitotakuulla varmistamme, että kiireettömään hoitoon pääsee viikossa ja mahdollisimman lähellä kotia. Ellei se toteudu, niin on asetettava konkreettisia sanktioita. Yhtenä sanktiona hoitoonpääsyn odotusaikaan sidottu palvelu- ja hoitomaksujen alennukset.
Palveluverkossa julkisten sotepalveluiden kanssa yhteistyössä toimivat järjestöt, seurakunnat ja yritykset.
Päihde- ja mielenterveyspalvelut
Terapiatakuun käyttöönotto.
Päihde- ja mielenterveystyön vetovoimaisuuden parantaminen.
Koulutetun henkilöstön riittävyyden varmistaminen työntekijöiden hyvinvointia ja palkkausta parantamalla, työpoissaoloihin liittyviin tekijöihin ehkäisevä reagointi, työtapojen ja käytäntöjen laadullinen ja asiakaslähtöinen kehittäminen.
Tavoitteina päihdehaittojen vähentäminen ja turvallisuuden lisääminen. Vastustan kannabiksen laillistamista, koska ei ole merkkejä siitä, että se vähentäisi käyttöä ja siitä aiheutuvia haittoja.
Mielenterveys- ja päihdeongelmat näkyvät liikenteessä. Päihtyneenä ajamiseen on puututtava nykyistä paremmin. Mielenterveysongelmiin on saatava apua nykyistä nopeammin.
Neuvolat, omaishoito, ikäihmisten hoito
Omaishoitajien aseman huomattava parantaminen, sitovat toimenpiteet. Heidän on saatava käyttää heille kuuluvat vapaapäivät ja hoidettaville on oltava ammattitaitoinen sijaishoitaja tai -hoitopaikka. Perhehoitoa on hyödynnettävä nykyistä enemmän.
Palveluasumisen asiakkaiden toiminnallisuuden huomattava parantaminen.
Palveluiden laatutakuulle sitovat kriteerit. Palveluvalikoimassa ovat käytössä palvelusetelit ja perhehoito.
Lapsiystävällisyyttä ja perhemyönteisyyttä! Äitiys- ja lastenneuvolat. Perheneuvolat.
Yli
65-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville ihmisille on olemassa ikäneuvoloita.
Terveydenhoitajia on oltava neuvoloissa riittävästi ja heillä täytyy olla
kiireetöntä aikaa asiakkailleen.
Sosiaalitoimi, lastensuojelu, toimeentulotuki, aikuissosiaalityö
Palvelut yhdeltä luukulta
Tukijärjestelmän yksinkertaistaminen
Velkaantuneille velvoitteita taloudenhallinnan seurantaan, rahanhallinnan kurssit, nopeampi, helpompi ja kokonaisvaltainen avunsaanti
Toimenpiteitä velkaantumisen rajaamiseen
Ripeämpi puuttuminen asiakkaiden rahavaikeuksiin
Henkilöstömitoitus:
- Työikäisten palveluissa: Korkeintaan 35-50 asiakasta / sosiaalityöntekijä tai
-ohjaaja.
- Lastensuojelussa: Korkeintaan 25 lasta / lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä.
Oikea-aikainen ja varhainen tuki, kotipalvelut ja perhetyö vähentävät lastensuojelun ja erityispalveluiden tarvetta. Tarvittaessa on hyödynnettävä palveluseteliä.
Turvallisuus ja pelastus
Pelastustoimi
- Pirkanmaalla asuu noin 10 %
suomalaisista. Poliiseja pitää sijoittaa maakuntaan samassa suhteessa eli 750
poliisia.
Kuinka kauan poliisilla kestää saapua paikalle kiireellisemmissä henkeen ja terveyteen
kohdistuvissa tehtävissä? Mielestäni
tavoiteaika pitää olla kunnasta riippuen alle 10 minuutista 20 minuuttiin.
Hyvinvointialueen toiminnalliset kustannukset
Kustannustehokkaasti vaikuttavia toimenpiteitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseksi.
Soteuudistuksen myötä kustannusten seuranta on nykyiseen verrattuna huomattavasti helpompaa ja kattavampaa.
Väestön ikääntymisestä johtuva palvelujen tarpeen kasvu, tietojärjestelmien yhtenäistäminen ja palkkojen harmonisointi maksavat arviolta noin 7,5 miljardia euroa vuosina 2023-2030. Asiakastietojärjestelmien yhdistäminen parantaa tiedonkulkua hoitopolun varrella.
Soten rahoitustarve on aluksi 21,4 miljardia euroa. Vuonna 2030 se on noin 29 miljardia euroa. Hallitus on luvannut, että kokonaisveroaste ei sote-uudistuksen takia kasva. Hyvinvointialueiden toiminta rahoitetaan valtion kassasta sekä asiakas- ja käyttömaksuilla.
Pirkanmaan sote-menojen arvioidaan kasvavan vuosittain noin 4,3 %. Kustannusten hillitsemisen keinoja ovat hoitoketjujen tehostaminen, kilpailutusten maakunnallisen laajuuden tuoma hintaetu ja tuottavuuden paraneminen. Kustannusten kasvu lisää veronkorotuspaineita.
Jokaisen aikuisen vastuunotto omasta ja läheistensä hyvinvoinnista ja sairauksien ehkäisystä on tärkeää.
Pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä on jatkunut vuosia eikä helpotusta ole näköpiirissä ellei ryhdytä sanoista tekoihin mahdollisimman pian. Alalle on koulutettava nykyistä enemmän ihmisiä ja palkka on nostettava oikeudenmukaiselle tasolle. Asiakaslähtöisessä työnkuvassa ja työntekijöitä tukevassa johtamisessa on paremmin huolehdittava henkilöstön hyvinvoinnista, jaksamisesta ja kannustamisesta. Näistä aiheutuu kustannusten kasvua, jota hillitään lisääntyvillä digipalveluilla, lähipalveluilla, ehkäisevillä palveluilla ja hoitoon pääsyllä luvatulla nopeudella.
Hyvinvointialueiden tulee ottaa vastuulleen nykyisten palvelunjärjestäjien kiinteistöt pitkäaikaisin sopimuksin, ei vain kolmen vuoden suoja-ajaksi. Kiinteistöjä ei voida jättää kuntien taseisiin niiden tahdon vastaisesti. Kunnille on maksettava kiinteistöistä asianmukainen, vähintään niiden tasearvoa vastaava korvaus.
Lautakuntamalli
Aluevaltuustoissa tulee päätettäväksi lautakunta- vai valiokuntamalli. Minä kannatan lautakuntamallia, joka tuo alueen asukkaille paremmat vaikutusmahdollisuudet heitä koskevaan päätöksentekoon.
Tavoitteena kansanvaltainen maakuntahallinto. Valtaa on siirrettävä lähemmäksi suomalaisia. Laajemmin se toteutuu lautakuntamallissa, joka mahdollistaa ihmisten paremmat osallistumismahdollisuudet. Päätösvalta tulee turvata myös pienissä ja syrjäisissä kunnissa.